Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen per onderwerp.

Lijmen & Monteren

Zijn er ook lijmsoorten waarmee je kunt werken als de temperatuur rond het vriespunt ligt?

Nee, de meeste lijmsoorten dienen verwerkt te worden bij een temperatuur hoger dan 5 graden Celsius en sommige lijmen harden zelfs enkel uit bij een nog hogere temperatuur.

Klopt het dat ik lijm in de koelkast kan bewaren?

Ja, juist omdat lijm niet uithardt rond de 5 graden, is het raadzaam om kleine tubes en flacons in een (boterham)zakje in de koelkast te bewaren. In de diepvriezer is niet altijd aan te bevelen, omdat sommige lijmsoorten water bevatten.

Bestaat er lijm voor de materialen PP, PE, PA of PFTE?

Nee, deze kunststofsoorten laten zich niet verlijmen. Zij worden meestal industrieel door hoge verhitting met elkaar versmolten.

PP = Polypropyleen
PE = Polyethyleen
PA = Polyamide=Nylon
PTFE= Polytetrafluoretheen

Met welke lijm kan ik het beste aardewerk en servies lijmen?

Het beste is een 2 componenten epoxylijm, zoals Bison Kombi Turbo of Kombi Snel. Passen de delen perfect, dan kan ook een secondelijm (gel) worden gebruikt, maar epoxylijm geeft de beste hechting en is ook nog eens water- en afwasbestendig.

Wat zijn ‘poreuze materialen’?

Poreuze materialen kunnen vocht opnemen. Sommige lijmen of kitten bevatten vocht. Wanneer dit soort lijmen of kitten gebruikt worden, moet altijd één van de te verlijmen materialen poreus zijn.

Voorbeelden poreuze materialen: gipsplaat, onbehandeld hout, beton en baksteen, papier, karton, cement, etc.

Voorbeelden niet-poreuze materialen: Behandeld (gegrond of geverfd) hout, beton, baksteen, plaatmateriaal (MDF, multiplex en triplex), hard en zacht kunststof, piepschuim (tempex, EPS, XPS), metaal, glas, etc.

 

Is Kombi Metaal geleidend?


Nee, deze 2 componenten epoxylijm is grijs van kleur, maar niet geleidend.

Waarmee kan ik lijmvlekken en -resten verwijderen?

De meeste lijmsoorten kunnen, zolang zij nog nat zijn, worden verwijderd met aceton. Witte houtlijm en behanglijm met water.

Zodra de lijmresten hard zijn geworden, kunnen zij over het algemeen alleen nog ‘mechanisch’ worden verwijderd, door de resten weg te steken, schrapen, schuren, etc.

Nog meer vragen over monteren?

Bekijk onze themapagina .

Naar boven

Montagekit

Wat is Montagekit?

Montagekit is een universele en elastische lijm om materialen tegen wand, vloer en plafond te monteren. De lijm is tevens vullend en vult dus oneffenheden in de materialen op, zodat ook niet precies passend verbindingen stevig gemonteerd worden. De lijm draagt het materiaal dat gelijmd wordt en vangt de werking van de materialen op zodat ze niet loskomen.

Wat is het verschil tussen Montagekit Original en Montagekit Super?

Montagekit Original en Montagekit Super bestaan uit verschillende basisgrondstoffen. Hierdoor hebben beide lijmen andere eigenschappen en zijn ze geschikt voor deels andere toepassingen. Zo is Montagekit Original zeer geschikt voor het monteren van bijvoorbeeld plinten en regelwerk, en is Montagekit Super weer uitermate geschikt voor het monteren van decoratie- en isolatiematerialen.

 

Hoe plak ik materialen onder spanning?

Bij het monteren van bijvoorbeeld een plint tegen een muur, kan het weleens voorkomen dat de muur of de plint niet helemaal recht is. Op de plint komt dan een lichte spanning te staan. Met Montagekit Original  kun je de plint toch monteren als je de vast-los-vast methode gebruikt. Breng de Montagekit Original  aan op de plint en druk de plint tegen de muur. Het klinkt misschien gek, maar trek vervolgens de plint weer los en laat de lijm 5 minuten drogen. Als u daarna de plint weer stevig tegen de muur drukt, blijft deze gegarandeerd vastzitten.

Kan ik piepschuim lijmen met Montagekit?

Ja, zowel Montagekit SuperTransparant als Direct Grip zijn geschikt voor piepschuim. Deze Montagekit producten zijn uitstekend geschikt om piepschuim direct op een poreuze ondergrond, zoals onbehandeld hout, beton of steen te monteren. Op niet poreuze ondergronden, zoals metaal, geverfd hout of voor piepschuim onderling kun je het beste Montagekit Heavy Duty gebruiken.

 

Hoe verwerk ik Montagekit?

Dit is afhankelijk van het type Montagekit. Allereerst gebruik je een kitpistool om de koker te kunnen leegspuiten. Dit kitpistool kunt u behalve voor Montagekitten ook gebruiken voor bijvoorbeeld Siliconenkitten en Acrylaatkitten. Over het algemeen geldt dat de lijm in dotten of strepen aangebracht dient te worden op één van de te lijmen materialen. Vervolgens worden beide materialen op elkaar gebracht en eventueel aangedrukt. Bij Montagekit Original kan naast deze methode ook de vast-los-vast methode worden toegepast.

 

Hoe werkt de vast-los-vast methode?

Breng lijm aan op het te lijmen materiaal en druk het materiaal op de ondergrond. Het klinkt wat raar, maar trek het materiaal vervolgens direct weer los. Resultaat is dat de lijm nu zowel op het materiaal als op de ondergrond zit. Laat de lijm nu 5 minuten drogen en breng het materiaal vervolgens weer stevig aan op de ondergrond. 

 

Met deze methode wordt gegarandeerd een hoge aanvangshechting gehaald. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld niet kunt klemmen of als je iets onder lichte spanning monteert. 
Let op: de vast-los-vast methode kan alleen worden toegepast bij de Montagekit Original .

Hoe lang is Montagekit houdbaar?

Alle lijm heeft een beperkte levensduur. Als je de verpakking echter goed koel, droog en afgesloten bewaart, behaal je de optimale levensduur. Montagekit OriginalSuper en Transparant zijn minstens 24 maanden houdbaar. Voor Montagekit Heavy Duty en Montagekit Topspeed wordt een minimale houdbaarheid van 12 maanden aangehouden. Als een verpakking eenmaal geopend is, dan is de houdbaarheid minder lang: een geopende verpakking is nooit hermetisch te sluiten.

 

Hoe snel is Montagekit Topspeed?

Montagekit Topspeed is, de naam zegt het al, de snelst hardende van alle Montagekitten. Binnen 10 minuten vormt de lijm al een handvaste verbinding. Na 30 minuten kun je de verbinding al belasten. De snelheid van harden is afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en dikte van de lijmlaag.

 

Wat zijn de voordelen van Montagekit?

Montagekit is een vullende lijm. Als een plint bijvoorbeeld niet goed tegen de muur past, kan hij met deze lijm toch stevig worden gemonteerd: de lijm vult de oneffenheden op. Wat ook een groot voordeel is, is dat je geen spijkers meer nodig hebt om die plint aan de muur te monteren. Geen lelijke spijkerkoppen op de plint en niet spijkeren in een keiharde muur.

Is Montagekit waterbestendig?

Alle Montagekitten hebben een bepaalde waterbestendigheid.

  • Montagekit Original is geschikt voor een langdurige blootstelling aan water. Het is wel belangrijk dat er geen vocht in gelijmd poreus materiaal komt, zoals bijvoorbeeld in het hout. Dit vocht kan de lijmlaag als het ware van het materiaal af drukken. Lijm je geverfd of geïmpregneerd hout dan hoef je hiervoor niet bang te zijn: dat is als het ware beschermd tegen vocht.

Waarom zijn er 6 verschillende Montagekitten?

Er bestaan vele verschillende materiaalsoorten en er zijn veel verschillende eisen die aan een verbinding kunnen worden gesteld. Voor iedere toepassing en bij ieder materiaal moet dus bekeken worden welke Montagekit de beste eigenschappen heeft. Zo zal voor het monteren van Trespa boeiborden Montagekit Heavy Duty de meest geschikte Montagekit zijn en is voor het bevestigen van een polystyreenschuim sierelement Montagekit Transparant weer uitermate geschikt.

 

Kan ik met Montagekit ook iets tegen het plafond monteren?

Ja. Je dient wel eerst slecht hechtende stuclagen en verf- en sauslagen te verwijderen. 
Afhankelijk van wat je tegen het plafond gaat lijmen en hoe poreus het plafond is kun je kiezen voor Montagekit Direct Grip en Montagekit Heavy Duty (directe hechting) of Montagekit Original (vast-los-vast methode). Bij gebruik van andere Montagekitten en zware materialen dien je de verbinding te stutten tot de lijm droog is.

 

Hoeveel Montagekit heb ik nodig?

De lijm die nodig is, hangt in sterke mate af van het soort klus en ook van het soort Montagekit. In het algemeen wordt bij de verlijming van grotere platen minder lijm gebruikt dan bij bijvoorbeeld regelwerk of schrootjes. Verder speelt de ruimte tussen het materiaal en de ondergrond die moet worden opgevuld een rol. Het verbruik van Montagekit Heavy Duty en Montagekit Topspeed  ligt wat lager dan het verbruik van de andere Montagekitten. Dit ligt aan de bestanddelen van de lijm. 

Als richtlijn wordt aangehouden: voor platen 2 tot 2,5 m2 per koker en voor regelwerk en latten 1,5 tot 2 m2 per koker. Montagekit OriginalMontagekit SuperMontagekit Direct Grip en Montagekit Transparant zijn ook beschikbaar in tubes, voor wat kleinere klussen, en potten, voor de grotere klus.

 

Kan ik Montagekit buiten gebruiken?

Ja. Je dient echter met een paar zaken rekening te houden. Het te lijmen materiaal en de ondergrond moeten goed schoon, droog en vetvrij zijn bij verlijming. Hoewel alle Montagekitten redelijk tot zeer goed waterbestendig zijn, heeft bij buitentoepassingen Montagekit Heavy Duty de voorkeur.

 

Hoe kan ik een aangebroken verpakking het beste bewaren?

Belangrijk is dat je de koker zo goed mogelijk afsluit. Je kunt na gebruik het beste het spuitmondje van de koker draaien, een stukje plastic folie of aluminiumfolie op de koker doen, en dan het spuitmondje er weer opdraaien. Op het spuitmondje zelf zit ook nog een dopje. Ook hier kun je folie tussen draaien. Verder is het belangrijk om de lijm op een droge en koele plaats te bewaren.

Welke materialen lijm ik met Montagekit?

Met de diverse Montagekitten kunnen bijna alle materialen gelijmd worden. 
Montagekit Original  wordt vaak gebruikt voor het monteren van hout op wat steenachtige materialen of beton. 
Montagekit Direct Grip  is vooral bedoeld voor het monteren van horizontale verlijmingen, waarbij een hoge aanvangshechting vereist is. Wel dient één van de te lijmen delen voldoende poreus (zuigend) te zijn.
Montagekit Super  is het meest geschikt voor monteren op sterk zuigende ondergronden. 

Montagekit Transparant  is ideaal voor het verlijmen van decoratieve elementen tegen wand en plafond.
Montagekit Topspeed  kun je het beste gebruiken voor harde materialen en dan vooral wanneer een snelle hechting een noodzaak is en de verbinding tijdens de uitharding belast moet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een vensterbank of een drempel. 
Montagekit Heavy Duty  is de ultieme montagelijm, geschikt voor alle materialen (hout, steen, metaal, kunststof en vele anderen), alle ondergronden (poreus, niet poreus en zelfs licht vochtig) en all omstandigheden (binnen en buiten).

Welke Montagekit gebruik ik voor het bevestigen van decoratieve elementen?

Voor het bevestigen van decoratieve elementen zoals sierlijsten of ornamenten van bijvoorbeeld gips of polyurethaanschuim kun je het beste Bison Montagekit Transparant  gebruiken. Deze universele Montagekit droogt transparant op. Zo heb je een echt onzichtbare bevestiging.

Naar boven

Zomervragen

Hoe repareer ik een scheur in een zonnescherm of een canvastent?

Knip de scheur aan beide uiteindes rond af. Je hebt dan een uitgeknipt rondje, een scheur en weer een uitgeknipt rondje.

Het lijkt zonde om rondjes te knippen aan beide uiteindes van de scheur, maar deze rondjes voorkomen dat het doek verder inscheurt (de rondjes zorgen ervoor dat de kracht op de scheur verdeeld wordt en de scheur niet verder scheurt).

Gebruik vervolgens bij voorkeur een reparatielapje van hetzelfde textiel/canvas als bestaande zonnescherm als versteviging. Breng dit lapje aan met Bison Kit Transparant. Rol het scherm na minimaal 1 dag drogen pas weer in.

 

Hoe repareer ik een caravanruit?

Verwijder een eventuele bestaande lijmlaag eerst door deze zoveel mogelijk weg te steken/snijden en de restjes met behulp van wasbenzine weg te poetsen.

Ontvet vervolgens de ondergrond met huishoud ammonia en laat het even drogen. 

Na het aanbrengen van een ril Bison Siliconenkit Bouw Transparant  op één van de contactvlakken van het kunststof raam, dienen beide delen binnen 10 minuten te worden samengevoegd. Door het samenbrengen, zie je dat de kit zich verder verdeelt.

Hoe voorkom ik rafels aan mijn zonnescherm?

Breng, in geval van rafelen van de naden, een dikke filmlaag aan met Bison Kit Transparant . Rol het scherm na minimaal 1 dag drogen pas weer in.

Handige lijmtip!

Gebruik de binnenzijde van een plastic draagzak als onderlegger om op te lijmen. Lijm hecht namelijk niet aan deze plastic zak vast.

Naar boven

Afkitten

Welke siliconenkit kan ik gebruiken op natuursteen en kwetsbare materialen?

Siliconenkit Bouw en Siliconenkit Acrylbaden zijn neutrale, zuurvrije siliconenkitten welke kwetsbare materialen niet aantasten.

Kan ik siliconenkit overschilderen?

Nee, siliconenkit laat geen andere materialen goed aan zich hechten. Ook verf wil niet aan de kit hechten.

Kan ik beglazingskit overschilderen?

Ja, deze is op SMP polymeer basis en prima overschilderbaar met alle verfsoorten.

Is Poly Max® zuurvrij?

Ja, alle Poly Max® varianten zijn zuurvrij.

Ik heb een transparante kit gekocht welke wit uit de koker/tube komt. Hoe kan dit?

Sommige kitsoorten bevatten vocht. Pas als zij helemaal zijn opgedroogd, is alle vocht uit de kit weggetrokken en wordt deze transparant. Let wel op dat als de kit tussen niet-poreuze materialen en/of op koude, vochtige plekken wordt aangebracht, het weken kan duren voordat de kit helemaal is opgedroogd.

Krimpen alle kitsoorten?

Nee, alleen kitsoorten welke vocht of oplosmiddelen bevatten kunnen iets krimpen. De verschillende siliconenkitten en Poly Max®  varianten krimpen niet.

Ik heb speciale siliconenkit voor sanitair gebruikt, maar er onstaat toch schimmel. Hoe kan dat?

Aan de siliconenkitten voor het sanitair zijn extra schimmelwerende bestanddelen toegevoegd. Hierdoor is de kit normaal gesproken lange tijd in staat om schimmelgroei te voorkomen. Echter als er sprake is van slechte ventilatie of er langdurig zeepresten op de kitnaad blijven staan, kunnen de speciale bestanddelen uitgewerkt raken.

Oppervlakkige schimmel op de kitvoeg verwijdert u het beste met Bison Schimmelvreter.

Nog meer vragen over afkitten?

Bekijk onze themapagina .

Naar boven

Behangen

Kan ik bij alle soorten behang Wand&Klaar® direct op de muur aanbrengen?

Nee, indien behang een papieren rug heeft, dient deze altijd nog ingeweekt te worden met behanglijm.

Ik heb witte vlekken op mijn donkere behang gekregen na gebruik van Wand&Klaar®. Krijg ik deze weg?

Wand&Klaar® lijmresten die niet direct bij het behangen zijn verwijderd zullen wit opdrogen. Gelukkig zijn deze nagenoeg altijd goed te verwijderen. Neem voor meer informatie hierover contact op met Bison.

Nog meer vragen over behangen?

Bekijk onze themapagina .

Naar boven

CE-regelgeving

Wat houdt de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 in?

Deze Regelgeving (CPR), is van kracht vanaf 1 juli 2013 en legt de minimale  eisen vast voor bouwproducten op het gebied van o.a. veiligheid, brandwerendheid en mechanische sterkte . Indien er een geharmoniseerde Europese norm beschikbaar is voor een productgroep, is het een plicht om aan te tonen dat er voldaan wordt aan de specifieke CE eisen en het product  te voorzien van het CE logo. 

Daarnaast moet er een prestatieverklaring  (DoP) beschikbaar zijn, waarin beschreven is hoe producten getest zijn en welke prestaties er met het product behaald worden. PVC lijmen, tegellijmen, chemisch anker en vanaf 2014 afdichtingskitten vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn.  De bijbehorende  prestatieverklaringen (DoP’s) zijn beschikbaar bij het desbetreffende product.

Welke productgroepen vallen onder de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011?

PVC lijmen, tegellijmen en chemisch ankers vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn. Vanaf 1 juli 2014 vallen ook afdichtingskitten onder deze CPR.

Vanaf wanneer is de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 van kracht?

De CPR op PVC lijmen, tegellijmen en chemisch ankers is van kracht sinds 1 juli 2013. Afdichtingskitten sinds 1 juli 2014.

Wat is een DoP?

Een DoP is een Declaration of Performance, een prestatieverklaring. Hierin wordt beschreven hoe een product getest is en welke prestaties er met het product behaald worden.

Waar vind ik een DoP voor mijn product?

Een DoP is te vinden bij de productinformatie op de producten waarop CRP van kracht is. Mocht je vragen hebben, dan kun je die via het contactformulier  stellen.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Middels het contactformulier  kun je vragen stellen. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je kunt tevens tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen.

Naar boven

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website of dit venster te sluiten, door de pagina te scrollen of op een link te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website. Voor meer informatie en het beheren van uw cookie instellingen, klik hier .