Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen per onderwerp.

Lijmen en monteren

Waarom plakt Secondelijm eigenlijk niet aan de binnenkant van de tube?

Dit is een van de vragen die het Radio2 programma Bureau Kijk in de Vegte binnen heeft gekregen van een luisteraar. Onze technisch adviseur John van Duivendijk geeft het juiste antwoord! 

Luister het fragment

Klopt het dat ik lijm in de koelkast kan bewaren?

Ja, juist omdat lijm niet uithardt rond de 5 graden, is het raadzaam om kleine tubes en flacons in een (boterham)zakje in de koelkast te bewaren. In de diepvriezer is niet altijd aan te bevelen, omdat sommige lijmsoorten water bevatten.

Bestaat er een lijm voor de materialen: PP, PE, PA of PFTE?

Nee, deze kunststofsoorten laten zich niet verlijmen. Zij worden meestal industrieel door hoge verhitting met elkaar versmolten.

PP = Polypropyleen
PE = Polyethyleen
PA = Polyamide=Nylon
PTFE= Polytetrafluoretheen

Met welke lijm kan ik het beste aardewerk en servies lijmen?

Het beste is een 2 componenten epoxylijm, zoals Bison Kombi Turbo of Kombi Snel. Passen de delen perfect, dan kan ook een secondelijm (gel) worden gebruikt, maar epoxylijm geeft de beste hechting en is ook nog eens water- en afwasbestendig.

Wat zijn ‘poreuze materialen’?

Poreuze materialen kunnen vocht opnemen. Sommige lijmen of kitten bevatten vocht. Wanneer dit soort lijmen of kitten gebruikt worden, moet altijd één van de te verlijmen materialen poreus zijn.

Voorbeelden poreuze materialen: gipsplaat, onbehandeld hout, beton en baksteen, papier, karton, cement, etc.

Voorbeelden niet-poreuze materialen: Behandeld (gegrond of geverfd) hout, beton, baksteen, plaatmateriaal (MDF, multiplex en triplex), hard en zacht kunststof, piepschuim (tempex, EPS, XPS), metaal, glas, etc.

 

Is Kombi Metaal geleidend?


Nee, deze 2 componenten epoxylijm is grijs van kleur, maar niet geleidend.

Waarmee kan ik lijmvlekken en -resten verwijderen?

De meeste lijmsoorten kunnen, zolang zij nog nat zijn, worden verwijderd met aceton. Witte houtlijm en behanglijm met water.

Zodra de lijmresten hard zijn geworden, kunnen zij over het algemeen alleen nog ‘mechanisch’ worden verwijderd, door de resten weg te steken, schrapen, schuren, etc.

Nog meer vragen over monteren?

Bekijk onze themapagina.

Montagekit

Wat is Montagekit?

Montagekit is een universele en elastische lijm om materialen tegen wand, vloer en plafond te monteren. De lijm is tevens vullend en vult dus oneffenheden in de materialen op, zodat ook niet precies passend verbindingen stevig gemonteerd worden. De lijm draagt het materiaal dat gelijmd wordt en vangt de werking van de materialen op zodat ze niet loskomen.

Wat is het verschil tussen Montagekit Original en Montagekit Super?

Montagekit Original en Montagekit Super bestaan uit verschillende basisgrondstoffen. Hierdoor hebben beide lijmen andere eigenschappen en zijn ze geschikt voor deels andere toepassingen. Zo is Montagekit Original zeer geschikt voor het monteren van bijvoorbeeld plinten en regelwerk, en is Montagekit Super weer uitermate geschikt voor het monteren van decoratie- en isolatiematerialen.

Hoe plak ik materialen onder spanning?

Bij het monteren van bijvoorbeeld een plint tegen een muur, kan het weleens voorkomen dat de muur of de plint niet helemaal recht is. Op de plint komt dan een lichte spanning te staan. Met Montagekit Original kun je de plint toch monteren als je de vast-los-vast methode gebruikt. Breng de Montagekit Original aan op de plint en druk de plint tegen de muur. Het klinkt misschien gek, maar trek vervolgens de plint weer los en laat de lijm 5 minuten drogen. Als u daarna de plint weer stevig tegen de muur drukt, blijft deze gegarandeerd vastzitten.

Kan ik piepschuim lijmen met Montagekit?

Ja, zowel Montagekit SuperTransparant als Direct Grip zijn geschikt voor piepschuim. Deze Montagekit producten zijn uitstekend geschikt om piepschuim direct op een poreuze ondergrond, zoals onbehandeld hout, beton of steen te monteren. Op niet poreuze ondergronden, zoals metaal, geverfd hout of voor piepschuim onderling kun je het beste Montagekit Heavy Duty gebruiken.

Hoe verwerk ik Montagekit?

Dit is afhankelijk van het type Montagekit. Allereerst gebruik je een kitpistool om de koker te kunnen leegspuiten. Dit kitpistool kunt u behalve voor Montagekitten ook gebruiken voor bijvoorbeeld Siliconenkitten en Acrylaatkitten. Over het algemeen geldt dat de lijm in dotten of strepen aangebracht dient te worden op één van de te lijmen materialen. Vervolgens worden beide materialen op elkaar gebracht en eventueel aangedrukt. Bij Montagekit Original kan naast deze methode ook de vast-los-vast methode worden toegepast.

Hoe werkt de vast-los-vast methode?

Breng lijm aan op het te lijmen materiaal en druk het materiaal op de ondergrond. Het klinkt wat raar, maar trek het materiaal vervolgens direct weer los. Resultaat is dat de lijm nu zowel op het materiaal als op de ondergrond zit. Laat de lijm nu 5 minuten drogen en breng het materiaal vervolgens weer stevig aan op de ondergrond. Met deze methode wordt gegarandeerd een hoge aanvangshechting gehaald. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld niet kunt klemmen of als je iets onder lichte spanning monteert. 

Let op: de vast-los-vast methode kan alleen worden toegepast bij de Montagekit Original.

Hoe lang is Montagekit houdbaar?

Alle lijm heeft een beperkte levensduur. Als je de verpakking echter goed koel, droog en afgesloten bewaart, behaal je de optimale levensduur. Montagekit OriginalSuper en Transparant zijn minstens 24 maanden houdbaar. Voor Montagekit Heavy Duty en Montagekit Topspeed wordt een minimale houdbaarheid van 12 maanden aangehouden. Als een verpakking eenmaal geopend is, dan is de houdbaarheid minder lang: een geopende verpakking is nooit hermetisch te sluiten.

Hoe snel is Montagekit Topspeed?

Montagekit Topspeed is, de naam zegt het al, de snelst hardende van alle Montagekitten. Binnen 10 minuten vormt de lijm al een handvaste verbinding. Na 30 minuten kun je de verbinding al belasten. De snelheid van harden is afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en dikte van de lijmlaag.

Wat zijn de voordelen van Montagekit?

Montagekit is een vullende lijm. Als een plint bijvoorbeeld niet goed tegen de muur past, kan hij met deze lijm toch stevig worden gemonteerd: de lijm vult de oneffenheden op. Wat ook een groot voordeel is, is dat je geen spijkers meer nodig hebt om die plint aan de muur te monteren. Geen lelijke spijkerkoppen op de plint en niet spijkeren in een keiharde muur.

Is Montagekit waterbestendig?

Alle Montagekitten hebben een bepaalde waterbestendigheid.

  • Montagekit Super en Transparant zijn waterbestendig, tenzij er sprake is van een langdurig blootstelling van de verbinding aan water.
  • Montagekit Topspeed en Montagekit Heavy Duty zijn volledig watervast.
  • Montagekit Original is geschikt voor een langdurige blootstelling aan water. Het is wel belangrijk dat er geen vocht in gelijmd poreus materiaal komt, zoals bijvoorbeeld in het hout. Dit vocht kan de lijmlaag als het ware van het materiaal af drukken. Lijm je geverfd of geïmpregneerd hout dan hoef je hiervoor niet bang te zijn: dat is als het ware beschermd tegen vocht.

Waarom zijn er 6 verschillende Montagekitten?

Er bestaan vele verschillende materiaalsoorten en er zijn veel verschillende eisen die aan een verbinding kunnen worden gesteld. Voor iedere toepassing en bij ieder materiaal moet dus bekeken worden welke Montagekit de beste eigenschappen heeft. Zo zal voor het monteren van Trespa boeiborden Montagekit Heavy Duty de meest geschikte Montagekit zijn en is voor het bevestigen van een polystyreenschuim sierelement Montagekit Transparant weer uitermate geschikt.

Kan ik met Montagekit ook iets tegen het plafond monteren?

Ja. Je dient wel eerst slecht hechtende stuclagen en verf- en sauslagen te verwijderen. 
Afhankelijk van wat je tegen het plafond gaat lijmen en hoe poreus het plafond is kun je kiezen voor Montagekit Direct Grip en Montagekit Heavy Duty (directe hechting) of Montagekit Original (vast-los-vast methode). Bij gebruik van andere Montagekitten en zware materialen dien je de verbinding te stutten tot de lijm droog is.

Hoeveel Montagekit heb ik nodig?

De lijm die nodig is, hangt in sterke mate af van het soort klus en ook van het soort Montagekit. In het algemeen wordt bij de verlijming van grotere platen minder lijm gebruikt dan bij bijvoorbeeld regelwerk of schrootjes. Verder speelt de ruimte tussen het materiaal en de ondergrond die moet worden opgevuld een rol. Het verbruik van Montagekit Heavy Duty en Montagekit Topspeed ligt wat lager dan het verbruik van de andere Montagekitten. Dit ligt aan de bestanddelen van de lijm. 

Als richtlijn wordt aangehouden: voor platen 2 tot 2,5 m2 per koker en voor regelwerk en latten 1,5 tot 2 m2 per koker. Montagekit OriginalMontagekit SuperMontagekit Direct Grip en Montagekit Transparant zijn ook beschikbaar in tubes, voor wat kleinere klussen, en potten, voor de grotere klus.

Kan ik Montagekit buiten gebruiken?

Ja. Je dient echter met een paar zaken rekening te houden. Het te lijmen materiaal en de ondergrond moeten goed schoon, droog en vetvrij zijn bij verlijming. Hoewel alle Montagekitten redelijk tot zeer goed waterbestendig zijn, heeft bij buitentoepassingen Montagekit Heavy Duty de voorkeur.

Hoe kan ik een aangebroken verpakking het beste bewaren?

Belangrijk is dat je de koker zo goed mogelijk afsluit. Je kunt na gebruik het beste het spuitmondje van de koker draaien, een stukje plastic folie of aluminiumfolie op de koker doen, en dan het spuitmondje er weer opdraaien. Op het spuitmondje zelf zit ook nog een dopje. Ook hier kun je folie tussen draaien. Verder is het belangrijk om de lijm op een droge en koele plaats te bewaren.

Welke materialen lijm ik met Montagekit?

Met de diverse Montagekitten kunnen bijna alle materialen gelijmd worden. 
Montagekit Original wordt vaak gebruikt voor het monteren van hout op wat steenachtige materialen of beton. 
Montagekit Direct Grip is vooral bedoeld voor het monteren van horizontale verlijmingen, waarbij een hoge aanvangshechting vereist is. Wel dient één van de te lijmen delen voldoende poreus (zuigend) te zijn.
Montagekit Super is het meest geschikt voor monteren op sterk zuigende ondergronden. 
Montagekit Transparant is ideaal voor het verlijmen van decoratieve elementen tegen wand en plafond.
Montagekit Topspeed kun je het beste gebruiken voor harde materialen en dan vooral wanneer een snelle hechting een noodzaak is en de verbinding tijdens de uitharding belast moet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een vensterbank of een drempel. 
Montagekit Heavy Duty is de ultieme montagelijm, geschikt voor alle materialen (hout, steen, metaal, kunststof en vele anderen), alle ondergronden (poreus, niet poreus en zelfs licht vochtig) en all omstandigheden (binnen en buiten).

Welke Montagekit gebruik ik voor het bevestigen van decoratieve elementen?

Voor het bevestigen van decoratieve elementen zoals sierlijsten of ornamenten van bijvoorbeeld gips of polyurethaanschuim kun je het beste Bison Montagekit Transparant gebruiken. Deze universele Montagekit droogt transparant op. Zo heb je een echt onzichtbare bevestiging.

Afkitten

Welke siliconenkit kan ik gebruiken op natuursteen en kwetsbare materialen?

Siliconenkit Bouw en Siliconenkit Acrylbaden zijn neutrale, zuurvrije siliconenkitten welke kwetsbare materialen niet aantasten.

Kan ik siliconenkit overschilderen?

Nee, siliconenkit laat geen andere materialen goed aan zich hechten. Ook verf wil niet aan de kit hechten.

Kan ik beglazingskit overschilderen?

Ja, deze is op SMP polymeer basis en prima overschilderbaar met alle verfsoorten.

Is Poly Max® zuurvrij?

Ja, alle Poly Max® varianten zijn zuurvrij.

Ik heb een transparante kit gekocht welke wit uit de koker/tube komt. Hoe kan dit?

Sommige kitsoorten bevatten vocht. Pas als zij helemaal zijn opgedroogd, is alle vocht uit de kit weggetrokken en wordt deze transparant. Let wel op dat als de kit tussen niet-poreuze materialen en/of op koude, vochtige plekken wordt aangebracht, het weken kan duren voordat de kit helemaal is opgedroogd.

Krimpen alle kitsoorten?

Nee, alleen kitsoorten welke vocht of oplosmiddelen bevatten kunnen iets krimpen. De verschillende siliconenkitten en Poly Max® varianten krimpen niet.

Ik heb speciale siliconenkit voor sanitair gebruikt, maar er ontstaat toch schimmel. Hoe kan dat?

Aan de siliconenkitten voor het sanitair zijn extra schimmelwerende bestanddelen toegevoegd. Hierdoor is de kit normaal gesproken lange tijd in staat om schimmelgroei te voorkomen. Echter als er sprake is van slechte ventilatie of er langdurig zeepresten op de kitnaad blijven staan, kunnen de speciale bestanddelen uitgewerkt raken.

Oppervlakkige schimmel op de kitvoeg verwijdert u het beste met Bison Schimmelvreter.

Nog meer vragen over afkitten?

Bekijk onze themapagina.

Behangen

Kan ik bij alle soorten behang Wand&Klaar® direct op de muur aanbrengen?

Nee, indien behang een papieren rug heeft, dient deze altijd nog ingeweekt te worden met behanglijm.

Ik heb witte vlekken op mijn donkere behang gekregen na gebruik van Wand&Klaar®. Krijg ik deze weg?

Wand&Klaar® lijmresten die niet direct bij het behangen zijn verwijderd zullen wit opdrogen. Gelukkig zijn deze nagenoeg altijd goed te verwijderen. Neem voor meer informatie hierover contact op met Bison.

Nog meer vragen over behangen?

Bekijk onze themapagina.

Vochtvreter®

Het plaatsen van Vochtvreter®

Welke Vochtvreter® moet ik kiezen?

Welke Vochtvreter® voor jouw toepassing het beste product is, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het raadplegen van de vocht- en schimmelbestrijding pagina kan daarbij behulpzaam zijn.

Hoeveel Vochtvreter® apparaten moet ik plaatsen?

Vochtvreter® Ambiance van 100 gram is goed voor een ruimte tot 10 m3
Vochtvreter® van 450 gram is goed voor een ruimte tot 45 m3
Vochtvreter® Ambiance van 500 gram is goed voor een ruimte tot 50 m3 
Vochtvreter® van 1 kg is goed voor een ruimte tot 100 m3

Als je de inhoud van de betreffende ruimte weet (lengte x breedte x hoogte), dan kun je dus zelf uitrekenen hoeveel Vochtvreters je voor die ruimte nodig hebt.

Waar kan ik Vochtvreter® het beste plaatsen?

Je kunt hem het beste plaatsen op de plek waar de condens-problemen het grootst zijn, vaak op een koude plek waar condens zichtbaar is. Zorg verder dat de Vochtvreter® altijd op een stabiele ondergrond staat, zodat hij niet om kan vallen en er geen vocht uit de bak kan klotsen. Komt de Vochtvreter® in het zicht te staan? Kies dan voor Vochtvreter®Ambiance. Deze heeft een aantrekkelijk design.

Kan ik Vochtvreter® ook gebruiken in zeer vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld een badkamer?

Ja, maar grote schommelingen in luchtvochtigheid bijvoorbeeld door douchen, zorgen ervoor dat Vochtvreter® sneller verzadigd is. 

Ventileren is belangrijk, maar als dat niet kan omdat er bijvoorbeeld geen raam in de badkamer aanwezig is, zal Vochtvreter® zeker bijdragen aan een betere vochtbalans.

Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie rond Vochtvreter® mogelijk is en plaats hem niet op of dichtbij een radiator.

Kan ik Vochtvreter® in een kinderkamer plaatsen?

Ja, Vochtvreter® kan op een kinderkamer worden geplaatst. Vochtvreter®korrels zijn niet giftig en er komen geen gassen of dampen vrij.

Plaats het apparaat wel altijd buiten bereik van kinderen, omdat de korrels, tab en vloeistof bij inname of contact met de ogen of huid schadelijk kunnen zijn.

Kan ik Vochtvreter® op of dichtbij een radiator plaatsen?

Dat is niet aan te raden. Allereerst zou het kunststof van Vochtvreter® door de warmte kunnen smelten. Maar daarnaast kan ook de vloeistof gaan verdampen, waardoor je het vocht eigenlijk weer in de lucht brengt. Denk bijvoorbeeld aan de werking van luchtbevochtigers, die je juist aan een radiator moet bevestigen.

Mijn caravandealer raadt het gebruik van een Vochtvreter tijdens de winterstalling af omdat hij juist extra vocht aan zou trekken. Klopt dit?

Nee, dit klopt niet. Vochtvreter® trekt geen extra vocht van buiten de caravan aan. Vochtvreter® is een zeer goed instrument om je waardevolle caravan in de winterstalling te beschermen tegen vochtproblemen. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk rekening te houden met de volgende aspecten:

  • Stal je caravan bij voorkeur in een overdekte, enigszins verwarmde stalling met een verharde vloer. Bij voorkeur een stalling die ook regelmatig voldoende wordt geventileerd. Het is belangrijk dat de stalling weinig temperatuur- en vochtschommelingen kent. Dit laatste komt bijvoorbeeld voor bij kassen.
  • Zet in een overdekte stalling het dakraam op een klein kiertje. Let op dat er geen ongedierte naar binnen kan komen. Houd ramen gesloten.
  • Laat binnendeuren, kastdeuren en de deksels van bankkasten open staan en leg matrassen en kussens zodanig neer dat hieromheen luchtcirculatie mogelijk blijft. Bij een vochtige stalling is het raadzaam kussens, matrassen en gordijnen thuis te bewaren.
  • Maak de koelkast schoon en laat de deur open.
  • Plaats Vochtvreter®altijd op een stabiele ondergrond en het liefst in een kunststof afwasteiltje om in noodgevallen eventueel lekkagevocht op te kunnen vangen.
  • Controleer en ledig Vochtvreter®maandelijks.
  • Plaats Vochtvreter® nooit in een metalen (aluminium) gootsteen aangezien Vochtvreter® korrels of vloeistof metalen delen ernstig aan kunnen tasten.
  • Leeg Vochtvreter® nooit in de spoelbak van je caravan. De vloeistof kan het metaal aantasten als er niet goed wordt nagespoeld. Leeg Vochtvreter® liever in een sanitairgebouw.

Op de verpakking staat dat contact met leer en metaal moet worden vermeden. Waarom?

Vochtvreter® is een zoutproduct. Als de vloeistof voor langere tijd in contact met metaal komt, zal dit gaan roesten. Bij leer kan de vloeistof in het leer trekken, waardoor dit hard kan worden en kan gaan rimpelen of verkleuren. 

Kan ik nog meer doen tegen muffe geurtjes?

Muffe geurtjes worden veroorzaakt door vocht, dus eerst moet de luchtvochtigheid omlaag gebracht worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van Vochtvreter®. Je kunt daarbij kiezen voor een navulling met geur. Dan ruikt het vanaf de eerste dag weer fris! Er zijn verschillende geuren. 

Kan ik Vochtvreter® ook in de auto gebruiken?

Ja, dat kan. In een rijdende auto is er echter wel een verhoogd risico op omvallen, klotsen of morsen. Kies daarom voor deze toepassing alleen voor Vochtvreter® Compact

De werking van Vochtvreter®

Hoe moet ik Vochtvreter® activeren en uitzetten?

Je hoeft Vochtvreter® niet te activeren of uit te zetten. Zodra de luchtvochtigheid boven de 50% komt zal hij vanzelf beginnen te werken. Na enige tijd zulje  dit ook zien, wanneer er vloeistof in de opvangbak gaat druipen. Daalt de luchtvochtigheid weer onder de 50%? Dan stopt Vochtvreter® automatisch en gaat weer in de ‘wachtstand’.

Kan de lucht door plaatsing van Vochtvreter® niet te droog worden?

Nee, Vochtvreter® stopt automatisch als de luchtvochtigheid onder de 50% daalt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de lucht door gebruik van Vochtvreter® te droog wordt.

Wordt de lucht droger als ik meer dan 1 Vochtvreter® plaats?

Nee, meer dan 1 Vochtvreter® plaatsen heeft nut in ruimtes die groter zijn, dan waarvoor Vochtvreter® geschikt is. Ook zal de ideale vochtigheidsgraad eerder bereikt worden bij het plaatsen van meer dan 1 Vochtvreter®. Maar door meer dan 1 Vochtvreter® te plaatsen zal het nooit droger worden, omdat ze allemaal zullen stoppen als de luchtvochtigheid onder de 50% daalt.

Hoe lang werkt Vochtvreter®?

Deze werkt gemiddeld 2-3 maanden. De precieze werkingsduur is afhankelijk van de vochtigheidsgraad en de temperatuur. Hoe vochtiger de lucht, hoe sneller de vulling verbruikt wordt.

Er zit na een week nog steeds geen vloeistof in de opvangbak. Werkt mijn Vochtvreter® wel?

Je Vochtvreter® functioneert prima. Dat er nog geen vloeistof in de opvangbak zit kan 3 oorzaken hebben:

1. Vochtvreter® begint pas te werken als de luchtvochtigheid boven de 50% stijgt. Is de luchtvochtigheid lager, dan wacht Vochtvreter® geduldig af.

2. In het begin druipt er niet direct al vocht in de opvangbak. Het vocht wordt in eerste instantie volledig door het granulaat of de tab geabsorbeerd, zonder dat er vocht in de opvangbak valt. Pas als de korrels of tab verzadigd raken, begint er vloeistof in de opvangbak te druppelen. Dit kan afhankelijk van de luchtvochtigheid tot soms wel een maand duren.

3. Bij lage temperaturen werkt Vochtvreter® een stuk trager. Vooral in de winter kan het lang duren, voordat er vloeistof in de opvangbak druipt.

De korrels waren eerst mooi wit, maar worden nu bruin/grijs. Gaat er iets mis?

Nee, deze verkleuring is normaal en wordt veroorzaakt door de in de lucht aanwezige verontreiniging en stof.

De opvangbak is bijna vol, maar de korrels of tag zijn nog niet op. Wat moet ik doen?

Bij een zeer hoge luchtvochtigheid kan het gebeuren dat Vochtvreter® zo veel vocht uit de lucht haalt, dat de bak al vol raakt terwijl Vochtvreter® toch nog korrels of tab heeft. Je kunt de opvangbak dan tussentijds legen zonder dat je een navulling plaatst. Pas als alle korrels of de tab op zijn, kun je alsnog een navulling plaatsen. Het is dan wel aan te bevelen de opvangbak wederom te legen.

De openingen van het rooster naar de opvangbak zijn verstopt door korrels of gekristalliseerde vloeistof. Is dit normaal en wat moet ik er aan doen?

Dit is een normaal verschijnsel en wordt veroorzaakt door daling van de luchtvochtigheid. Dit komt vooral voor bij plotselinge veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. je kunt het rooster gewoon met heet water spoelen om de blokkerende kristallen of klonten te verwijderen.

De korrels van mijn Vochtvreter® klonteren samen, terwijl er geen vloeistof in de opvangbak druipt. Werkt mijn Vochtvreter® wel?

Dit is een normaal verschijnsel en wordt veroorzaakt door daling van de luchtvochtigheid. Dit komt vooral voor bij plotselinge veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. U kunt het rooster gewoon met heet water spoelen om de blokkerende kristallen of klonten te verwijderen.

Waarom is mijn Vochtvreter® eerder uitgewerkt dan de 2-3 maanden die op de verpakking staat?

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller Vochtvreter® werkt en uitgewerkt zal zijn. Vooral bij een eerste plaatsing zal Vochtvreter® in het begin vaak extra hard moeten werken om de ideale vochtigheidsgraad te bereiken. Is deze eenmaal bereikt dan hoeft Vochtvreter® weer minder hard te werken en is 2-3 maanden een realistische periode.

De korrels worden een keiharde klont, is mijn Vochtvreter® kapot?

Nee, de korrels hebben eerst vocht op genomen en zijn gaan samen klonteren, waarbij de klont zo hard als steen kan worden. Als je deze gewoon laat staan en de luchtvochtigheid wordt hoger, dan gaat de Vochtvreter® vanzelf weer druppelen.  UIteindelijk zal de klont helemaal tot vocht in de opvangbak komen.

Waarom blijft er in de winter zoveel vocht op de ruiten staan ondanks het gebruik van de Vochtvreter®?

Bij lage temperaturen werkt de Vochtvreter® langzamer en kan klontvorming ontstaan. Bij verhoging van de temperatuur zal de werking weer versnellen.

Het navullen van Vochtvreter®

Wanneer moet ik de vulling van mijn Vochtvreter® vervangen?

Als nagenoeg alle korrels uit de bak ‘verbruikt’ zijn of de tab verdwenen is, dan wordt het tijd voor een navulling. Meestal is dit na 2-3 maanden.

Waar laat ik het in de opvangbak opgevangen vocht?

Dit kun je weggooien, bij voorkeur in het toilet of een keramieken wastafel of gootsteen. Spoel deze hierna goed na om de vloeistof te verdunnen. Gooi het bij voorkeur niet in een metalen wasbak, omdat het vocht metaal aan kan tasten. Wees bij het weggooien voorzichtig! Gemorste vloeistof of spetters kunnen zeer lastige vlekken veroorzaken.

Bij het plaatsen van Vochtvreter® vielen er kleine korreltjes door het rooster in de opvangbak. Zijn deze nu verloren?

Nee, terwijl de korrels in de opvangbak liggen, zullen ze gewoon hun werk doen en vocht opnemen. De korrels gaan dus niet verloren.

Vlekken

Hoe verwijder ik vlekken op harde materialen?

Verwijder vlekken op harde materialen onmiddellijk met een spons en overvloedig water. Herhaal dit een aantal keren.

Hoe verwijder ik vlekken in textiel?

Vlekken in textiel (vloerbedekking, bekleding) kun je verwijderen met natriumsulfaat. Dit is verkrijgbaar bij uw drogist of apotheek*.

Maak een 5% oplossing in water (50g/l) en sprenkel deze op de vlek. Laat dit ca. 30 minuten inwerken. Hierna het water laten verdampen m.b.v. een föhn of straalkachel. Het achterblijvende poeder verwijderen m.b.v. een stofzuiger. Zonodig dit alles herhalen.

*natriumsulfaat is eventueel ook als serviceartikel verkrijgbaar bij het Bison Informatie Centrum, tel.nr. 0900 – 247 66 46).

Veiligheid

Ik heb zout/vloeistof van Vochtvreter® in mijn oog gekregen, wat moet ik doen?

Spoel je oog onmiddellijk met overvloedig water en consulteer je huisarts of oogarts.

Mijn kind heeft Vochtvreter® korrels of vloeistof ingenomen, wat moet ik doen?

Verwijder de eventueel nog aanwezige korrels uit de mond. Geef in geval van inslikken onmiddellijk 2-3 glazen water te drinken om de vloeistof te verdunnen en consulteer je huisarts.

Wat zijn de belangrijkste Eerste Hulp maatregelen?

Na inademing: frisse lucht toedienen en bij klachten een arts raadplegen.

Na huidcontact: goed de handen wassen.

Na oogcontact: de ogen gedurende verscheidene minuten onder stromend water afspoelen, terwijl de oogspleet open blijft. Bij aanhoudende klachten een arts raadplegen.

Na inslikken: geen braken opwekken en onmiddellijk medische hulp inroepen.

Is Vochtvreter® schadelijk voor planten, dieren of levensmiddelen?

Vochtvreter® is in principe niet schadelijk zolang er geen direct contact is met korrels, tab of opgevangen vloeistof. Tijdens het gebruik komen geen gassen of dampen vrij.

Het is raadzaam om Vochtvreter® buiten bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen en niet te eten of drinken tijdens plaatsing, leging of navulling. Na aanraking van het apparaat, de korrels en/of de opgevangen vloeistof altijd je handen grondig met water wassen.

Is Vochtvreter® giftig?

Vochtvreter® is geschikt voor huishoudelijk gebruik en kan dus zonder problemen gebruikt worden in iedere ruimte van de woning, of dit nu een kast is of een slaapkamer.

Vochtvreter® korrels of tabs bevatten calcium chloride, een hygroscopische zoutsoort. Op zich is deze stof niet giftig, maar het is wel Irriterend voor de ogen. Het is raadzaam contact met de ogen en de huid te vermijden en je handen na contact met water te wassen.

Voorkom het inademen van stof van de navulling. Plaats en bewaar Vochtvreter® apparaten en navullingen ook altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren. Net als alle andere huishoudelijke zaken, zoals schoonmaakmiddelen.

Verkoop

Waar zijn Vochtvreter® apparaten en navullingen te koop?

Je kunt Vochtvreter® apparaten en navullingen kopen in bouwmarkten en huishoudspeciaalzaken. 

Zomervragen

Hoe repareer ik een scheur in een zonnescherm of een canvastent?

Knip de scheur aan beide uiteindes rond af. Je hebt dan een uitgeknipt rondje, een scheur en weer een uitgeknipt rondje.

Het lijkt zonde om rondjes te knippen aan beide uiteindes van de scheur, maar deze rondjes voorkomen dat het doek verder inscheurt (de rondjes zorgen ervoor dat de kracht op de scheur verdeeld wordt en de scheur niet verder scheurt). Gebruik vervolgens bij voorkeur een reparatielapje van hetzelfde textiel/canvas als bestaande zonnescherm als versteviging. Breng dit lapje aan met Bison Kit Transparant. Rol het scherm na minimaal één dag drogen pas weer in.

Hoe repareer ik een caravanruit?

Verwijder een eventuele bestaande lijmlaag eerst door deze zoveel mogelijk weg te steken/snijden en de restjes met behulp van wasbenzine weg te poetsen.

Ontvet vervolgens de ondergrond met huishoud ammonia en laat het even drogen. Na het aanbrengen van een ril Bison Siliconenkit Bouw Transparant op één van de contactvlakken van het kunststof raam, dienen beide delen binnen 10 minuten te worden samengevoegd. Door het samenbrengen, zie je dat de kit zich verder verdeelt.

Hoe voorkom ik rafels aan mijn zonnescherm?

Breng, in geval van rafelen van de naden, een dikke filmlaag aan met Bison Kit Transparant. Rol het scherm na minimaal één dag drogen pas weer in.

Handige lijmtip!

Gebruik de binnenzijde van een plastic draagzak als onderlegger om op te lijmen. Lijm hecht namelijk niet aan deze plastic zak vast.

Wet- en regelgeving

Wat houdt de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 in?

Deze Regelgeving (CPR), is van kracht vanaf 1 juli 2013 en legt de minimale  eisen vast voor bouwproducten op het gebied van o.a. veiligheid, brandwerendheid en mechanische sterkte . Indien er een geharmoniseerde Europese norm beschikbaar is voor een productgroep, is het een plicht om aan te tonen dat er voldaan wordt aan de specifieke CE eisen en het product  te voorzien van het CE logo. 

Daarnaast moet er een prestatieverklaring  (DoP) beschikbaar zijn, waarin beschreven is hoe producten getest zijn en welke prestaties er met het product behaald worden. PVC lijmen, tegellijmen, chemisch anker en vanaf 2014 afdichtingskitten vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn.  De bijbehorende  prestatieverklaringen (DoP’s) zijn beschikbaar bij het desbetreffende product.

Welke productgroepen vallen onder de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011?

PVC lijmen, tegellijmen en chemisch ankers vallen onder deze Europese Bouwproducten Richtlijn. Vanaf 1 juli 2014 vallen ook afdichtingskitten onder deze CPR.

Vanaf wanneer is de Europese Bouwproducten Regelgeving (CPR) No 305/2011 van kracht?

De CPR op PVC lijmen, tegellijmen en chemisch ankers is van kracht sinds 1 juli 2013. Afdichtingskitten sinds 1 juli 2014.

Wat is een DoP?

Een DoP is een Declaration of Performance, een prestatieverklaring. Hierin wordt beschreven hoe een product getest is en welke prestaties er met het product behaald worden.

Waar vind ik een DoP voor mijn product?

Een DoP is te vinden bij de productinformatie op de producten waarop CRP van kracht is. Mocht je vragen hebben, dan kun je die via het contactformulier stellen.

Waar kan ik terecht met aanvullende vragen?

Middels het contactformulier kun je vragen stellen. Je krijgt binnen 2 werkdagen antwoord. Je kunt tevens tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen.

Reach

Wat is REACH?

REACH is een nieuwe Europese verordening die betrekking heeft op de productie, import en gebruik van chemische stoffen als zodanig of aanwezig in preparaten. De afkorting staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. De kern van REACH is dat een bedrijf in principe van alle stoffen die het levert de risico's moet kennen en maatregelen moet benoemen om die risico's te beheersen. Met de invoering van REACH verschuift de verantwoordelijkheid voor een adequate risicobeheersing van chemische stoffen van de overheid naar het bedrijfsleven.

Wat is het doel van REACH?

Het doel van REACH is bij de productie en het gebruik van chemische stoffen een hoog veiligheidsniveau te waarborgen voor mens en milieu. Door REACH zal meer informatie beschikbaar komen over gebruikte stoffen. De communicatie over deze stoffen zal hierdoor in de keten van producent tot en met eindgebruiker en visa versa verbeterd worden.

Om welke verplichtingen gaat het?

Fabrikanten, distributeurs en importeurs hebben de verplichting om stoffen te registreren met een uitgebreide set van gegevens over de veiligheid voor mens en milieu. Er gelden verschillende termijnen en verschillende eisen voor de diepgang van de gegevens. Dit is afhankelijk van onder andere het volume en de schadelijke eigenschappen van de stof. Informatie over en de beheersbaarheid van risico’s moet tussen bedrijven in de keten worden doorgegeven. Ter voorbereiding van de Registratie dienen gebruikers van stoffen (ook zoals die in lijmen, kitten, coatings, soldeervloeimiddelen, smeermiddelen e.d. zitten) informatie over het gebruik door te geven aan hun leveranciers. Voor de meest zorgwekkende chemische stoffen wordt een verbod ingevoerd, waarbij de EU onder strenge voorwaarden Authorisatie voor productie en gebruik kan verlenen.

Wat is de planning?

De REACH wetgeving is per 1 juli 2007 van kracht. Voor 1 december 2008 moesten alle stoffen bij het REACH registratiebureau in Finland aangemeld worden. Per 1 december 2010 zijn van de meest gevaarlijke stoffen de risico’s bekend. Per 1 juni 2018 moet REACH voor alle stoffen geïmplementeerd zijn.

Wat betekent REACH voor jou als klant?

In de toekomst krijgt u producten waarvan ook voor uw toepassing alle gezondheids- en milieurisico’s helderder gedocumenteerd zijn. Omdat veel toepassingen dezelfde zijn zal onze industrietak een aantal zogenaamde “generic exposure (blootstellings) scenario’s” opstellen en deze doorgeven aan de grondstoffenleveranciers. Zodra deze opgesteld zijn, zullen wij vragen of een dergelijk scenario ook bij u van toepassing is. Bison zal aan haar grondstoffenleveranciers vragen de gebruikte stoffen te registreren en indien nodig te testen voor de wijze waarop bij u onze producten worden gebruikt. Het eindresultaat van het totale proces zal een betere bescherming van het milieu en een gezonder werk- en leefklimaat zijn.

Zijn er ook nadelen?

Ja! Vanwege de hoge onderzoekskosten en/of de hoge risico’s bestaat de kans dat stoffen uit de markt worden genomen. Dit zou effecten kunnen hebben voor de verkrijgbaarheid van onze producten.

Wat doet Bison om de verkrijgbaarheid van producten te waarborgen?

Bison is gestart met het maken van een risicoanalyse. Hierbij kijken we op basis van de wetenschap die we nu hebben naar:

  • De gevarenklasse van de stof.
  • De uniekheid van de stof voor onze producten.
  • De kans dat deze mogelijk niet geregistreerd gaat worden, respectievelijk uit de markt zal worden genomen.

Deze analyse zullen we gebruiken om U op tijd een alternatief te kunnen aanbieden.

Waar kun je meer informatie over REACH verkrijgen?

Klik hier voor meer informatie over REACH.

Wij hopen je voor dit moment voldoende geïnformeerd te hebben. 

Om al je vragen adequaat te kunnen beantwoorden en je goed te kunnen adviseren, heeft Griffon een REACH projectgroep opgericht. Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet en Neem contact op met Bison! Wij zullen ons uiterste best doen je van de juiste informatie te voorzien.